Postorkesterets sidste post

Skive Postorkester indleder rækken af sommerkoncerter i Skive Anlæg. (Foto: Privat)
dato

I anledning af Skiveegnens Kulturuge den 10.-17. juni sætter vi ansigt på nogle af kulturens ildsjæle med en portrætserie. Her kan du møde orkestermusikeren Benny Pedersen. 

Benny Pedersen har været Danmarksmester i kuglestød, underviser på Skiveegnens musikskoler gennem tiden, dirigent for Mølleorkesteret og med til at vække det gravlagte Skive Postorkester til live igen for mere end 50 år siden – og så er han postorkesterets sidste post.

- Musik har været min store hobby, og det har været godt. Jeg ville ønske for andre, at de kommer i gang med at spille og indser, at man kan blive ved indtil man segner, siger Benny Pedersen.

Ordene kunne tolkes som en afskedssalut, men det er bestemt ikke tilfældet. For 78-årige Benny Pedersen er én af de særligt standhaftige, som fortsat holder liv i orkestermusikken på Skiveegnen, og han har ingen planer om at stå af bussen; Skive Big Band, Mølleorkesteret, Nostalgia og Skive Postorkester.

Ja, sidstnævnte var han endda med til at starte op i sin tid. Benny Pedersen var nemlig ansat i postvæsnet og bragte breve og pakker ud til skibonitterne i 46 år. I dag er han intet mindre end postorkesterets sidste vaskeægte post.

- Postorkesteret er fantastisk. Mange af os har jo spillet sammen i mange, mange år. Vi har været på mange orkesterture til udlandet, og det har givet et godt sammenhold og mange venskaber i orkesteret, fortæller Benny Pedersen.

Fra kugler til trompet

Det lå ellers ikke i kortene, at Benny Pedersen skulle blive orkestermusiker. Hans forældre havde ingen interesse i den retning, og selvom han prøvede kræfter med trompeten i et skoleorkester på Nordre Skole og spillede tuba i det lokale postorkester gik dagene med at passe arbejdet i postvæsnet, indtil idrætten fik en fod indenfor i hans tilværelse.

En dag kørte purunge Benny Pedersen nemlig med telegrammer på Skive Havn, og hjemad lagde han vejen forbi stadion for at hilse på en kammerat. Her stod en flok unge atleter og stødte kugler. Benny Pedersen havde aldrig prøvet det før, men da han for sjov forsøgte sig, kastede han en halv meter længere end de andre. Det blev starten på en ti år lang karriere indenfor kuglestød. Faktisk var Benny Pedersen en så habil kuglestøder, at han kaprede titlen som Danmarksmester fem år i træk.

- Det var en god tid, siger han:

- Men jeg var meget væk hjemmefra og endte da også med at tage en pause fra musikken. Jeg kunne ikke rigtig deltage i postorkesteret, jeg var jo hele tiden væk til stævner.

På hjemmefronten fyldte familielivet også mere og mere. Benny Pedersen var blot 17 år, da han faldt for den søde pige ved rigstelefonen. 61 år, to børn og tre børnebørn senere bor de nu i en lejlighed i hjertet af Skive by. Så med forpligtelser indenfor både job, familie og idrætten opgav Benny Pedersen sin trompet. Postorkesteret blev i øvrigt lagt i graven i samme periode, og det kunne have været enden på den historie.

- Men for 52 år siden havde én i postvæsnet sølvbryllup, og vi kollegaer fandt på at samle alle de gamle instrumenter og spille lidt i den anledning. Derfra startede vi op igen med seks mand, og orkesteret har kørt lige siden. På et tidspunkt var vi over 40, og vi kan stadig tælle over 20, nikker Benny Pedersen.

Vi er her endnu

Ligesom mange af de andre orkestermusikere på Skiveegnen er Benny Pedersen med i flere orkestre. Som 35-årig kom han blandt andet med i Skive Big Band:

- Det blev jeg rigtig bidt af. Det er fantastisk sjovt og en udfordring at spille big band musik, for det er nok noget af den sværeste rytmiske musik, man kan spille. Jeg er uden tvivl big band-mand, men Postorkesteret har altid været min base, fortæller han.

Stoltheden fletter sig med en snert af melankoli. For det er ikke helt det samme længere. Mange af de gamle venner i musikmiljøet er faldet fra. Gode venner. Døde. Gamle. Flyttet bort. Alt sammen tab og minder, som gør ondt at tænke på. Samtidig er efterspørgslen på orkestermusikken faldet støt gennem årene.

- Måske bliver folk lidt bange, når noget koster penge. De er vant til at tænde fjernsynet og se verdensstjerner underholde. Det skal man ikke være blind for. Men jeg savner, at Skive bruger os mere, for vi vil gerne. Vi er her, og vi spiller rigtig godt, det gør vi. Man får ikke noget bedre udefra, vil jeg påstå.

Benny Pedersen tænker lidt. Engang rejste Postorkesteret rundt og spillede overalt i det midt- og vestjyske. Hærvejsmarch. Juletræstænding. Byfester. Det gør de kun sjældent nu.

- Måske har orkestrene overlevet sig selv. Men det er en ulykke, for man mister jo den musik, et stort orkester kan levere. Vi spiller for vores egen fornøjelse, men dér hvor det virkelig er guld værd, er når vi deler det med et publikum, siger Benny Pedersen.

Målrettet musiker

Det er nu ikke fordi, orkestrene ikke kan tiltrække nyt blod. Gennem årene har adskillige af Skive Musikskoles elever spillet med i Skiveegnens vifte af orkestre, indtil livet drev dem i nye retninger:

- Vi har set vores død flere gange, men der kommer altid nogle unge ind. Det er vigtigt, og når nogen kan og vil, skal de have plads til at brænde noget af. Det er godt med ungt blod og nye kræfter. Ja, bare de er under 60 år, er vi glade. Men selv i os gamle kan der sagtens være flere gode år tilbage, siger han med et dæmpet smil.

- Vi er stadig godt spillende, og vi har nogle virkelig dygtige musikere med. Det eneste vi ikke længere kan er at marchere. Mange af os er så gamle nu, at det er slut med at gå og spille på samme tid.

Men den pensionerede kuglestøders ben kan sagtens endnu. Hver dag går Benny Pedersen 10 kilometer, og han spiller badminton og går til fællessang på Aktivitetscenteret på Højgaardsvej et par gange om ugen. Det er noget, han har taget med sig fra idrætslivet. Målrettethed, en disciplinær måde at gå til tingene på og opmærksomhed på ikke at gå i stå:

- Det er med til at holde én i gang. Jeg spiller i det højere register i Skive Big Band, og man skal altså være i form for at kunne sætte tryk på, siger han.

Så trods mindre spilletid i bybilledet, trives Skive Postorkester glimrende. Selv de røde uniformer er stadig med. For selvom det daværende Post Danmark er blevet en del af PostNord og har udskiftet den røde farve med blå, har Postorkesteret fået lov til at beholde sine postkasserøde uniformer. Af hensyn til genkendelighed og tradition, og nok også som Benny Pedersen bemærker:

- Det ville koste en bondegård at skifte ud.

MØD POSTORKESTERET I KULTURUGEN

  • Fredag den 16. juni kl. 16: Skive Postorkester spiller på Kulturelt Samråds fællesscene på Rådhustorvet.

  • Lørdag den 17. juni kl. 13.30: Skive Postorkester og Rustik spiller ved Jollehavnen i Skive. 

Arr: Skive Fritidsfiskerforening i samarbejde med Skive Kommune.

Kilde: Skive Kommune
Denne artikel er udarbejdet af 3. part. Indholdet er hverken sponsoreret eller betalt. De holdninger, der måtte fremgå, repræsenterer ikke redaktionen.